415.847.5171

Romberg Center for Environmental Studies
Marine Labs and Administration
Tiburon, California

Coastal Mediterranean climate

San Francisco Bay watershed

green building Dave Deppen Green Architect Marin

 

Letter-From Cod Fishery to Navy base to Golden

Gate Bridge staging facility, this land has

been a prominent bay shore location for over

150 years.

 

Our planning analysis produced optimal layouts

for both academic interaction and marine

science’s indoor-outdoor research. For

example, each research lab opened to an

adjoining sunny south side workyard

specialized to the needs of marine science.

 

The 25 ft high existing concrete crane rail

(from the Navy base days) was saved from

demolition and reused as support for the main

walkway canopy. This became the circulation

spine connecting new labs, existing labs,

administration, library and the café.

 

Reuse of existing abandoned military facilities

Special lightweight construction

to minimize impact on existing fill

Sunny south workyards for all labs

Careful daylighting adapted to laboratory functions

Photovoltaics and Solar Hot Water

Living Machine Waste Treatment

Exposed infrastructure throughout for

lower costs, improved maintenance and

educational value.

 

CREDITS

CLIENT:   ROMBERG TIBURON CENTER

SAN FRANCISCO STATE UNIVERSITY

DAVE’S ROLE:   PROJECT MANAGER, DESIGN TEAM

ARCHITECTURAL FIRM:   VAN DER RYN ARCHITECTS

DESIGN CHARETTE FIRMS:   ARUP (ENERGY)

TIPPING MARR (STRUCTURE)

AMY SKEWES-COX (JURISDICTION

REGULATION PROCESS AND CODES)

COST CONSULTANT:   SCOTT LEWIS

DRAWING:   BUDDY WILLIAMS

Romberg Center for Environmental

Studies

Marine Labs and Administration

Tiburon, California

Coastal Mediterranean climate

San Francisco Bay watershed

green building Dave Deppen Green Architect Marin

 

Letter-From Cod Fishery to Navy base to

Golden Gate Bridge staging facility, this

land has been a prominent bay shore

location for over 150 years.

 

Our planning analysis produced optimal

layouts for both academic interaction

and marine science’s indoor-outdoor

research. For example, each research

lab opened to an adjoining sunny south

side work-yard specialized to the

needs of marine science.

 

The 25 ft high existing concrete crane

rail (from the Navy base days) was

saved from demolition and reused as

support for the main walkway canopy.

This became the circulation spine

connecting new labs, existing labs,

administration, library and the café.

 

Reuse of existing abandoned military

facilities

Special lightweight construction

to minimize impact on existing fill

Sunny south workyards for all labs

Careful daylighting adapted to

laboratory functions

Photovoltaics and Solar Hot Water

Living Machine Waste Treatment

Exposed infrastructure throughout for

lower costs, improved maintenance

and educational value.

 

CREDITS

CLIENT:   ROMBERG TIBURON CENTER

SAN FRANCISCO STATE UNIVERSITY

DAVE’S ROLE:   PROJECT MANAGER, DESIGN

TEAM

ARCHITECTURAL FIRM:   VAN DER RYN

ARCHITECTS

DESIGN CHARETTE FIRMS:   ARUP (ENERGY)

TIPPING MARR (STRUCTURE)

AMY SKEWES-COX (JURISDICTION

REGULATION PROCESS AND CODES)

COST CONSULTANT:   SCOTT LEWIS

DRAWING:   BUDDY WILLIAMS

FEATURED PROJECTS

IMAGE CREDITS

DAVE DEPPEN ARCHITECT 1537 4TH ST #180 SAN RAFAEL CALIFORNIA 94901 GREEN ARCHITECT MARIN

© Copyright 2017 Dave Deppen All rights reserved.

   

web design by kojolapower marketing