415.847.5171

Earth-sheltered home
Milwaukie, Oregon

Pacific Northwest Marine climate

       Willamette River Watershed

living roof Dave Deppen Green Architect Marin

Letter-To preserve the setting of the historic mansion

only steps away- and to fully use this property –

this new home is nestled into the hillside with an

earth roof.

 

Configured to get maximum south sunlight through

south windows and rooftop sunscoops. Open to the

west side forest to expansive views of the

Willamette River. (The forest shades the west

exposure.)

 

Universal design – all areas wheelchair accessible –

for seniors who want to live independently.

 

Maximum interior flexibility – the only interior

structure is robust timber posts. In the future, walls

can easily be reconfigured many ways.

 

Sweet pleasures – bright window seats, piano

alcove, high efficiency fireplace/woodstove,

delightful central kitchen, craft room, entry thru a

generous sheltered vestibule room.

 

Earth–covered roof designed to support

native grasses and shrubs

Passive solar south windows and south facing

roof sunscoops

Colored patterned concrete floor for thermal mass

Natural ventilation – cross and stack effects

Balanced natural daylighting – even though deep

in the earth

Designed for multi-generational use –

especially seniors, with special attention to

durability and low maintenance

 

CREDITS

DAVE’S ROLE: ARCHITECT – IN JOINT VENTURE

ARCHITECTURAL FIRM: DAVID DEPPEN ARCHITECT

IN ASSOCIATION WITH

WILLIAM CHURCH ARCHITECT

CONTRACTOR: DELMER EISERT

PHOTO: DAVE DEPPEN

Earth-sheltered home
Milwaukie, Oregon

Pacific Northwest Marine climate

Willamette River Watershed

living roof Dave Deppen Green Architect, Marin, Design With Nature

Letter-To preserve the setting of the historic

mansion only steps away – and to fully

use this property – this new home is

nestled into the hillside with an earth

roof.

 

Configured to get maximum south

sunlight through south windows and r

ooftop sunscoops.  Open to the west

side forest to expansive views of the

Willamette River. (The forest shades the

west exposure.)

 

Universal design – all areas wheelchair

accessible – for seniors who want to

live independently.

 

Maximum interior flexibility – the only

interior structure is robust timber posts.

In the future, walls can easily be

reconfigured many ways.

 

Sweet pleasures – bright window seats,

piano alcove, high efficiency fireplace/

wood-stove, delightful central kitchen,

craft room, entry thru a generous

sheltered vestibule room.

 

Earth–covered roof designed to support

native grasses and shrubs

Passive solar south windows and south

facing roof sunscoops

Colored patterned concrete floor for

thermal mass

Natural ventilation – cross and stack

effects

Balanced natural daylighting – even

though deep in the earth

Designed for multi-generational use –

especially seniors, with special attention

to durability and low maintenance

 

CREDITS

DAVE’S ROLE:   ARCHITECT – IN JOINT VENTURE

ARCHITECTURAL FIRM:   DAVID DEPPEN

ARCHITECT

IN ASSOCIATION WITH

WILLIAM CHURCH ARCHITECT

CONTRACTOR:   DELMER EISERT

PHOTO:   DAVE DEPPEN

FEATURED PROJECTS

IMAGE CREDITS

DAVE DEPPEN ARCHITECT 1537 4TH ST #180 SAN RAFAEL CALIFORNIA 94901 GREEN ARCHITECT MARIN

© Copyright 2017 Dave Deppen All rights reserved.

   

web design by kojolapower marketing