green design in Marin, Sonoma and beyond

Child Care and Family Services Center

Columbia College

Sonora, California

Mediterranean climate

San Diego Reservoir watershed

(Stanislaus River basin)

best architect marin, Dave Deppen Green Architect Marin, Design With Nature

 

Letter-Village of five cottages – for the

infant, toddler, preschool community

day care program, as well as college

training for adult students and family

support services.

 

In designing this center, Dave

orchestrated a seamless

integration of child-friendly and

staff-friendly features.

 

Full of alcoves, window seats, porches,

dutch doors, dozens of child-scale

features, easy-to-use staff work areas

and other layouts at a sensible,

residential scale.

 

The staff’s goal is to provide a home

atmosphere for the children. That

included attention to the sounds, smells

(like fresh made food aromas wafting

from the many mini-kitchens safely

behind half doors) as well as a

host of familiar residential design

features.

 

Easy cleanup – with linoleum flooring

turned up at walls for seamless

bases, clear special washable wall

coating up four ft., easily-hosed

decks, etc.

 

Outdoor areas were planned together

with indoor areas.

Overall there is a feeling of friendliness

and fun.

 

This is one of the finest child centers in

America. It’s a special place that fulfills

the teachers’ vision of children growing

in “the life of the rural foothills.”

 

Daylighting in every room – all day long

This calm atmosphere works wonders

for the children

Every window location was site and

climate adapted –

some passive solar, some with special

sun control shading, some in shaded

woods

Natural ventilation in very room

Radiant heated floors throughout all

children’s rooms

High efficiency building envelope

Special techniques for avoiding thermal

short circuits

Rainwater recharging to nearby

campus lake

Non-toxicity special efforts – beyond

regulations

and labels

We were guided by scientific reality and

the Precautionary Principle

Extraordinary measures for saving

existing mature trees

for shade for the children and

energy conservation

 

Credits

Client: Yosemite Community College

District

   CDC Building Committee

Dave’s Role:   Project Designer and

Project Manager

Architectural firm:   Paul Roberts &

Partners, Inc.

Structural Engineer:   Tuan and Robinson

MECHANICAL ENGINEER:   GUTTMANN &

BLAEVOET

Ecologist and Landscape Designer:

Jennifer Berry

CIVIL ENGINEER:   CREEGAN + D’ANGELO

COST CONSULTANT:   DAVIS LANGDON

CONSTRUCTION MANAGEMENT:   KITCHELL, RON

MARTIN

Public Bid Contractor:   Bobo

Construction

PHOTO:   DEBORAH MARTIN PHOTOGRAPHY

FEATURED PROJECTS

IMAGE CREDITS

DAVE DEPPEN ARCHITECT 1537 4TH ST #180 SAN RAFAEL CALIFORNIA 94901 GREEN ARCHITECT MARIN

© Copyright 2017 Dave Deppen All rights reserved.

   

web design by kojolapower marketing